2010/11/28

Waktu dulu

mase kecil
*image credit to deviantart

Pesan mak
Waktu dulu,time kecik2 la..mak banyak pesan dan ingatkan kat aku,selalu makan sayur.Time kecik2 dulu tak suke sangat makan sayur sebab pahit!tapi mak pakse jugak.Mak aku cakap sayur baik untuk kesihatan,kulit,mate dan elok untuk otak kite, aku pon nak taknak kena gak ikot cakap mak coz aku sygkn mak aku.Makan la sayur tu sampai habis gak.Tapi skrg mak tak payah bagi tahu pon aku dah buat..aku kan dah besar,sebab dah jadi amalan dan skrg suke makan sayur.Tiap kali makan nasi mesti kena ade sayur.

Mak jugak banyak pesan kat aku time kecik2 dulu,tak kire anak laki ke pompuan kena tahu buat kerja rumah. Nanti dah besar senang,pandai berdikari ape sume. Kalu time pagi2 mak selalu suruh aku sidai baju,tu lah kerja rumah yang aku selalu buat walaupon aku tak suke sebab berjemur tengah panas. Tapi aku buat jugak,sebab kalu men berjemur tengah panas bole pulak kan. Kadang2 ade jugakla mengemop lantai,sapu sampah kemas tempat tidur. Mak cakap tak bole jadi budak pemalas,kite kena rajin. Bile dah besar senang,tahu buat kerja,tahu cari duet.

Cita-cita
Waktu dulu,aku memang suke berangan sampai sekarang aku suke berangan tak kire mase. Time kecik2 dulu banyak cita2 aku,nak jadi pilot lah,engineer lah,interior designer lah,chef la,pelumba F1 la,arkitek , dan banyak lagi. Aku suke gak cite sal cita2 aku kat mak,mak cakap “bagus anak mak sebab kecik2 dah ade cita2 dan impian yang tinggi,tapi ingat asalkan bila dah sampai tinggi2 jangan lupe lak yg kat bawah(asal usul dan keluarga)”. Yalah kan,time kecik2 dulu kite sume mesti ade banyak impian dan cita2kan?kalu boleh sume nak jadi. Beselah time kecik2 dulu sifat keinginan kite memang tinggi. Tapi bile dah besar baru tahu,aku tak bole jadi semua,kena pilih salah satu sbg cita2 utama.

Kawan
Waktu dulu, aku banyak kawan,aku suke berkawan,tapi yg baik2 jelah kan. Kalu time dulu aku hanya berkawan dengan jiran dan yg sekampung dengan aku je. Bile dah bersekolah baru lah ade banyak kawan. Main dengan kawan,pergi sekolah dengan kawan jalan2 naik basikal dengan kawan. Time kecik2 hanya tahu berkawan je,bile dah besar baru tahu ape itu kawan,rakan dan sahabat. Sume itu memang penting dalam hidup kite. Orang cakap berkawan biar banyak,tapi kenalah pandai cari kawan.


kanak-kanak
*image credits to deviantart

Hobi dan permainan
Waktu dulu,time kecik2 la kan aku memang suke main kat luar rumah,berjemur tengah panas lah sampai la petang,kadang2 tu dah nak maghrib baru balik rumah. Main pun ade had mase,sampai pukul 6.30 je,kalau dulu 6.30 petang tu dah gelap da kalu main sampai lambat balik mesti kena duduk luar rumah,mak kunci pintu rumah. Punya lah nangis merayu minta kat mak nak masuk rumah. Kecik2 memang tahu main je,main pasir la,main pondok2 kat ats pokok la,main masak2 dalam kebun la,tangkap ikan dlm longkang,lari2 keliling taman la,mandi parit,main lumbe basikal la dan banyak lagi. Tapi skrg dah besar,dah tak main sume tu. Sekarang sume kejar cita2 sendiri.

Tapi masa zaman kecik2 memang best!banyak sangat kenangan pahit manis. Bile dah besar kalu teringat mase kecik2 mesti rase rindu. Dah besar ni susah pulak nak tengok budak2 kecik zaman skrg main permainan yang mase kite kecik2 dulu kan,kalu ade pon jarang.

Follower Bertuah

blogger Atika

Salam n selamat pagi semua!ade pape berite menarik?klu ade jom la kongsi sesame :D
Eh,korang brkfst lom?ha klu lom nanti kte brkfst sesame oke..aku belanje,haha
Oke2,back to da main topic kte hari ni. Hari nie aku sebagai tuan rumah blog ni dengan bangga dan berbesar hatinye (ceewwahh) mengumumkan bahawa blog yang ber url kan http://is44c.blogspot.com/ dah nak genap setahun since bertapak kat blogger nie pada Disember 2009 tambahan pula blog nie telah mempunyai 102 follower setakat nie,haha. Lame betol kan,memang agak lambat sket sebab aku nie hanya blogger tenggelam timbul saje :P
Oke2,papepun aku nak congrates kat blogger Atika sebab telah menjadi follower yang ke-100 blog nie :D , aku pun nak ucapkan berbillion-billion(bukn pasarye Billion tau) terima kasih kepada semua follower yang sudi follow blog nie,dan tidak juga lupa kepada semua pengunjung blog kepunyaan is44c nie yea.
follower ke 100
Have a nice day all and Happy blogging :D

2010/11/24

Eh,kau kenal aku ke??

*credits to google image

Malam tadi aku dah pun set kan reminder pada talipon bimbitku untuk memperingatkan aku bahawa pagi ini aku ada kelas memandu. Tepat pada waktunya aku pun dengan slow motion nye bangkit dari tempat tidurku. Bangun sahaja dari katil terus mencapai tuala yang tersangkut di pintu dan menuju ke dapur melihat sajian untuk sarapan pagiku. “Hah?cekodok bilis?", kataku sendirian,boleh la asalkan dapat alas perutku yang kosong walaupun kebiasaannya aku sarapan pagi selepas pukul 10,haha..memang kiranya dah dianggap makan tengah hari. Habis sahaja mandi dan bersiap tengok atas meja ada nasi lemak,”aik,sejak bila ada nasi lemak tadi cuma cekodok je”. Ibuku pun membalas “adik kau yang beli tadi ,masa kau tengah mandi”. Huh,ape lagi aku pun sudu di dapur dan makan di depan sambil menonton televisyen. Huh,perut sudah kenyang dan tak larat untuk meneruskan suapan. Selesai saja makan ibuku pun menghantarku ke pusat memandu untuk menjalani latihan.


*credits to google image

Jam menunjukkan tepat pukul sembilan pagi kami pun sampai di pusat memandu,“hehe…” tersengihku sendirian,memang tepat masa yang aku uruskan. Aku memang mengikut sifat ibu bapaku yang suka menepati masa. Setibanya di sana,pengajar yang mengajarku memandu sudah sedia menantiku untuk memulakan latihan bersama rakan yang sama tempat tinggal denganku. Sememangnya aku tidak kenal rakan-rakan yang sama tempat tinggal denganku itu,maklumlah selepas sekolah rendah aku meneruskan pembelajaran di sekolah menengah yang dekat dengan tempat tinggal dan seminggu selepas itu aku di tawarkan belajar di sekolah berasrama. Habis sahaja sekolah menegah aku sambung pengajianku di kolej swasta dengan hanya berbekalkan 4A dan bla bla bla. . . memang sukar bagiku untuk memasiku IPTA. Apa boleh buat sudah bukan rezekiku. Jadi,memang jarang aku pulang kerumah,dan jarang keluar bertemu dengan rakan-rakan sekampung.


*credits to google image

Aku melihat kereta yang akanku pandu itu,kereta kancil iaitu sememangnya kereta yang akan dipandu oleh semua pemandu untuk mendapatkan lesen memandu kereta. Aku pun masuk kedalam kereta yang berisikan 5 orang,1 perempuan dan 4 lelaki termasukku,“alahai,sempitnye takpelah sekejap je” bisik hatiku sendirian. Seperti biasa suasana belajar memandu pengajar akan menegur setiap kesilapan kami ketika memandu di jalan raya,habis sahaja bergilir-gilir memandu kami pun sampai di pusat memandu itu semula. Tiba pula masanya untuk memandu di litar kami diberikan sedikit taklimat, macam biasalah apa yang pengajar akan cakap bagi tips itu ini dan menunjukkan cara memandu dilitar. Selepas itu kami disuruh memulakan latihan dengan berdua-dua,seorang memandu sebelah pula sebagai penunjuk dan pemerhati dari dalam. Sampai saja giliran aku untuk memandu ada perempuan yang akan bersamaku di dalam kereta sebagai penunjuk dan pemerhati,”alamak,lemahnyelah aku dengan perempuan…”, yang sememangnya aku jarang dan segan untuk menegur atau berkata-kata dengan perempuan yang tidak dikenali.


Aku pun memulakan latihan memandu,didalam kereta kami tidak bertegur sapa,seminit selepas itu mulalah sesi berdialog.


”Nama kau ape eh?” aik tiba-tiba aku mula bersuara bertanyakan namanya,aku pelik sejak bila aku berani menegur perempuan dan aku selalu menggunakan ‘aku’ dan ‘kau’ sahaja bila bercakap dengan perempuan.

”Alynn…”,jawabnya dan terus berkata “alah aku kenal kau,nama kau Aizat kan,yang duduk dekat taman bla bla…”.

”A’ah…ha,kau kenal aku eh?”,balasku dan aku hanya mengaku itu namaku walapun nama sebenarku ‘Izzat’ tapi takpelah asalkan dekat bunyinye.

”Yelah aku kenal kau lah,aku perasan sebab kite kan sama sekolah rendah dekat Al-Hilal dulu”, katanya.“Kau sekarang duduk kat mana?”, dia bertanya.

”Kat taman tu lagi lah”,jawabku dan bertanya,”Umur kau berapa eh?”.

“Laaa,kite sebaye lah..kan aku sama kelas dengan kau dulu,ha betol kite sama kelas” ujarnya.

Oh,yeke?aku tak perasan pulak”, balasku.

“Memanglah kan time tu kite kecik2 lagi mane nak perasan bila dah besar”,ujarnya lagi dan bertanya “kau belajar kat mane eh?”.

”Kat kolej swasta,kat N9,bapak ah mahal giler!”, kataku.

“Yela kan namanye swasta metilah mahal,kau ni!” balasnya.

“Kau pulak belajar kat mana?”, aku bertanya.

“Aku pon blaja kat kolej gak,kat KPTM…”, jawabnya lagi.

Kami pun terus berbual didalam kereta hinggalah gilirannya untuk memandu. Aku pun sempat mengucap “selamat maju jaya tau :P”. Sebelum tamat latihan memandu aku sempat meminta fesbuk nye dengan alas an aku nak mencari rakan-rakan sekolah rendahku yang lain. Yelah zaman sekarang kan semuanya canggih, kalau dulu asek2 minta nombor telefon.

2010/11/16

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha 2010

Lembu: "Hah,kalo berani korban la aku,kang gigit korg!"


Assalamualaikum,anda semua sihat?camne dgn hari raya haji tahun ni?ada nak tumbang lembu kt uma ke?unta?apa2 aje?waahh..mesti best kan.
Malam ni aku baru je menjamah bbq yg di panggang tadi,hoh..kenyang lor :P tak larat dah nak bangun neh.Kembung perot aku neh,melantak berpinggan2.Adoi penat jugak eh kalu makan tak hengat dunio neh.Naseb baek tak terbongkang je neh :P
Oke2 stret tu de poin,dgn bangga dan penuh rasa syukurnye aku nak mengucapkan "Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha 2010 iaitu bersamaan dengan 10 Zulhijjah 1431",moga2 hari raya korban ni di sambut dengan meriahnye oleh umat islam sedunia,amin...
Tidak lupa juge pada yg tak dapat nk menyambut raye bersama family atas sebab2 yg tertentu tu,harap2 bersabar lah,kerna di situ ada juge pengorbanannya.
Oke,thanks ye sape2 yg sudi bace..mintak maaf sbb pendek jek,memang betol2 tak larat neh,huhu.

2010/11/11

Suke makan kek?

Oke,Salam dan slamat malam pada sume2 yg m'baca...

Masa pon banyak yg terluang ney,
is44c pon amek kesempatan ni nak menaip,drpd dok termenung ttg bende2 mengarut je kan.
hoho,perot dah lapo,makan nasik bungkos je la jap lagi,
dapor tak berasap(dapus gas berasap ke?? :P)
besela org laki jek y dok uma2,3 hari ney,is44c dgn dad jek,
mom gi kursus 4 hari,hari2 makan nasik bungkos! :P


Oke,pasal makan kek pulak kan,korg minat makan kek tak?
is44c jarang makan kek,yg paling suke pon setakat Panda ciffon cake je.. :P
murah2 je kan :),kalu korg nak belikan pon ape salahnye,
is44c yg kat sini menadah tangan jek :P,tadi pon akak is44c ade belikan kek gak,
just sesaja beli,bukan ade pape nak di selebrate kan ye,
beli kat mane?alah kat secret recipe jek,isi dalam nye tak payah tunjuk la yea...

Haaa,baru is44c ingat...ni ade advice cket tok sesape yg rajin buat kerja rumah,
jangan la sesekali leka,tengok kat bawah nie!camni la padah nye...


Ni pon tah sape punye keje la neyh!kurang asam tol... (xngaku diri sndri y buat :P)
So,nak menolong tu elok2 lah ye,cmni dah menambah keje jadi nye,
naseb baek lah tak melimpah ke lantai :P
Ingat nasihat tu yea! :D
Related Posts with Thumbnails

Drop Ur Link Here!

Drop Ur Link Here!